top of page

Ünlü Yazarların Çocuk Kitapları

Bizler pek dikkat vermesek de Türkiye ve dünya edebiyatının en beğenilen yazarları yalnızca bizler için üretmiyor, minik okurlara da sesleniyorlar. Çocuklarımız, kardeşlerimiz, yeğenlerimiz, öğrencilerimiz, komşumuzun çocukları da severek okuduğumuz yazar ve şairleri okusun diye güzel fakat tanınmayan eserlerinden bir derleme hazırladık.

Anton Çehov – Marangozun Köpeği Kaştanka

Modernist tiyatronun ve durum öykücülüğünün önde gelen ismi Dr.Anton Çehov’un 1887 yılında yayımlanan öyküsü Marangozun Köpeği Kaştanka marangoz sahibinin yanından ayrılıp bir sirk palyaçosu tarafından sahiplenilen bir köpeğin hikayesini anlatıyor. Özellikle çocuklar için yazılıp yazılmadığı tam olarak bilinmemesine karşın yazarın en renkli ve sade eseri olarak 7-10 yaş arası okura hitap ettiği kabul ediliyor. Öykünün ayrıca Kashtanga isminde 1952, 1994 ve 2004 yıllarına ait 3 ayrı Rus yapımı çizgi film uyarlaması da bulunmakta.

Ülkü Tamer

İsmi genelde ikinci yeni şiir akımıyla arasında anılsa da Ülkü Tamer, hazırladığı antolojiler ve yaptığı sayısız çeviriyle edebiyatımıza, özellikle de çocuk edebiyatına, en çok katkı sağlayan isimlerden biri olmuştur. Çocuklar için Pollyanna, Pinokyo, Ezop Masalları, Mutlu Prens, Harry Potter ve Felsefe Taşı, Şişkolarla Sıskalar gibi eserleri Türkçeye kazandırmanın yanı sıra Pullar Savaşı ve Şeytanın Altınları gibi eserler de kaleme aldı.

Faruk Duman

Romanları ve öyküleriyle tanınmadan önce yazın hayatının ilk yıllarında katıldığı bir yarışmada Çocuk Öyküleri dalında ikincilik ödülü alan öyküleri Mızıkçı Mızıka adıyla yayınlandı. Bu öyküleri Can Çocuk Yayınları’ndan çıkan Gagalar, Patiler ve Başka Güzel Şeyler, Jüpiter’in Eteği, Cüce Prens gibi eserler izledi.

Lev Tolstoy

Kendisi de 14 çocuk sahibi olan Tolstoy, çocuklara ve çocuk edebiyatına karşı müthiş ilgi duyardı. Köylü çocuklar için kurduğu okuldaki öğrencilerin anlattıkları hikayelerin masum, dolambaçsız anlatımından etkilenip kendi çocukluğunu kaleme almaya başladı ve çocuklar için fabllar derleyip, masallar ve öyküler yazdı. Bu eserlerin bazıları Tolstoy’dan Seçme Öyküler, Erik Çekirdeği ve Küçük Şeytan adlı Türkçe seçkilerde yer alıyor.

Aldous Huxley - Armut Çiçeği Köyünün Kargaları

Distopik romanı Cesur Yeni Dünya ile tanınan İngiliz yazar Huxley, 1944 yılında zamanının büyük bir kısmını birlikte geçirdiği yeğeni Olivia’ya Noel hediyesi olarak yazdığı bu öyküde bir kavak ağacında yaşayan Karga Hanım’ın yumurtalarını çalan Çıngıraklı Yılan’ı kurnaz bir planla alt etmesinin hikayesi anlatılıyor. Okul öncesi çocuklara hitap eden kitap Sophie Blackall’ın resimleriyle Kırmızı Kedi Yayınevi tarafından Türkçe olarak basılmış.

Yusuf Atılgan – Ekmek Elden Süt Memeden

Özellikle Aylak Adam ve Anayurt Oteli romanlarıyla tanıdığımız Yusuf Atılgan’ın Ekmek Elden Süt Memeden kitabı “Korkut’a Masal” ve “Ceren’e Masal” olarak iki masaldan oluşan bir çocuk kitabı. İlk olarak 1981 yılında Cem Yayınları tarafından basılan kitabın girişinde şunları söylüyor Atılgan: “1970 yılı güzünde yazılmış bu iki masal çocukları olduğu kadar, büyükleri de ilgilendirir sanırım. İkisinde de ninemin anlattığı masalların öğelerinden yararlandım.”. Alışılmış çocuk öykülerinin masum ve iyimser havasından ziyade masalların tekinsiz unsurlarını barındıran bu iki masal çocuklara gerçekçi ve olağanüstü olanın birleştiği bir evren kuruyor.

Virginia Woolf – Yaşlı Kadın ve Papağan

Bilinç akışı tekniği deyince aklımıza ilk gelen isimlerden biri olan ve romancı kimliğiyle öne çıkan Virginia Woolf, Yaşlı Kadın ve Papağan isimli çocuk kitabında abisinin ölümünün ardından mirası devralmak üzere giden yaşlı bir kadının evde bulduğu tek şey olan papağanla yaşadığı maceraları anlatıyor. Hayvan sevgisiyle birlikte güven ve kibarlığa da yer veren masal kısa ve yumuşak bir hikâye. Ayrıca Woolf bu masalı aile bülteni için yazmış ve yeğeni Julian Bell de resimlerini çizmiştir.

Cemal Süreya – Aritmetik İyi Kuşlar Pekiyi

Pek çok dergide şiir ve yazılar yayımlamış olan Cemal Süreya’nın Çocukça dergisine Aritmetik İyi Kuşlar Pekiyi başlığı altında yazdığı toplam on iki yazı “yedi sekiz yaş düzeyindeki çocukların öğrenci olmayan yanlarına seslenebilmek” amacıyla yazılmış. Ayrıca ünlü şair bu yazılara çocukların her şeyi anladığı varsayımıyla başladığını da söylemiş.

Sylvia Plath – Kiraz Hanımın Mutfağı

Amerikalı şair ve yazar Slyvia Plath’in neşeli öykülerinden oluşan Kiraz Hanımın Mutfağı kitabı, yazarın kendi çocukları için yazdığı öyküler. Plath, öyküler hakkında eşi Ted ile eşyalara birden doğmamış çocuklarının gözünden baktıklarını ve modern çağ aletlerinin bir gecede başka işler yapmaya karar verdiğini, ütünün tost yapmak istediğini, buzdolabının yemeklerden bıktığını artık kıyafetleri soğutmaya karar verdiğini söylemiştir. Öykülerin ne kadar keyifli olduğunu tahmin etmek zor değil.

Jose Saramago

Nobel ödüllü Portekizli yazar Jose Saramago’nun Dünya’nın En Büyük Çiçeği ve Suların Sessizliği adlı iki çocuk kitabı bulunuyor. Animasyon filmi de bulunan Dünya’nın En Büyük Çiçeği, küçük bir çocuğun kurumak üzere olan bir çiçeği nasıl kurtarmaya çalıştığını anlatırken Suların Sessizliği kitabı da Saramago’nun çocukluk anısından esinlenip yazdığı suyun sessizliğinin derinliğini sorguladığı keyifli bir kitap.

Pablo Neruda – Bir Yıldıza Övgü

Şilili şair Pablo Neruda’nın çocuklar için yazdığı Bir Yıldıza Övgü şiiri, gökte bir yıldızı çok beğendiği için onu çalan ama daha sonra onun ışığıyla başa çıkamayan bir çocuğun hikayesinden oluşuyor. Şiir, çocuklara akıllarındaki yıldızları kaybetmemeleri gerektiğini söylerken keyifli de bir okuma deneyimi sunuyor. Ayrıca eser Elena Odriozola tarafından resmedilmiş.

Son Yazılar

Hepsini Gör
Tümdengelim

Kendi kafatasını ölçen bir antropolog mezurasını Dinlen denince ayağa kalkan terziden mi almıştır Rögar kapaklarının arasından sızan gün...

 
 
 

Comments


Öne Çıkanlar
Son Yüklenenler
Bizi Takip Edin
  • Facebook Classic
  • Twitter Classic
  • Instagram Social Icon
bottom of page